login
Spaas Kaarsen is familiebedrijf van het jaar
Spaas Kaarsen is familiebedrijf van het jaar
23/03/22
De Limburgse, familiale kaarsenproducent Spaas, in handen van Ben en Sarah Spaas, is dinsdagavond gelauwerd met de Family Business Award. Hij volgt de kaart- en bordspellenfabrikant Cartamundi op.

De onderscheiding werd voor de achtste keer uitgereikt door EY, in samenwerking met FBN Belgium, Guberna, BNP Paribas Fortis en Mediafin. De jury, voorgezeten door Guido Vanherpe, de CEO van La Lorraine Bakery Group, loofde Spaas Kaarsen onder meer voor 'zijn voorbeeldfunctie in eenduidig leiderschap, strategie en duurzaam ondernemerschap'. Gaasch Packaging en Nelissen Steenfabrieken waren de andere finalisten.

Spaas bestaat al bijna 170 jaar. Nauwelijks 23 jaar na het ontstaan van België, in 1853, begon Jan-Hendrik Spaas, de betovergrootvader van Ben en Sarah, in het Limburgse Hamont met een wasblekerij. Die verkocht de was aanvankelijk voor de productie van religieuze kaarsen. Later ging de familie Spaas zelf kaarsen maken, ook voor de seculiere markt. Spaas wordt vandaag geleid door Ben en Sarah Spaas, broer en zus van de vijfde generatie, die ook elk voor de helft aandeelhouder zijn.
Lees meer
‘Het is een stille wens dat onze kinderen in het bedrijf komen’

Het uitkopen van een twintigtal aandeelhouders van de vierde generatie in de jaren 90 vergde een zware externe financiering, die zich uitstrekte over meer dan tien jaar. Daardoor kwam de kaarsenmaker eind jaren 90 voor 49 procent in handen van Ibel, de investeringsvennootschap van de holding Cobepa. In 2004 namen de familie Spaas en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM de Ibel-aandelen over.


Visionair
In dat jaar volgde Ben ook zijn vader op als CEO, na enkele jaren van diverse inloopfuncties. Uiteindelijk, in 2010, werd Spaas weer voor 100 procent een familiebedrijf. ‘Net op het moment dat wij het samen konden voortzetten. Onze vader is daar visionair geweest’, zeggen Ben en Sarah Spaas, respectievelijk CEO en sales manager van het Hamontse bedrijf.

Met 92 miljoen euro omzet in 2021 behoort Spaas Kaarsen tot de Europese top in zijn niche, het gevolg van een doorgedreven automatisering en exportgedrevenheid, die sinds 2001, met de intrede van de vijfde generatie, op volle toeren kwamen.

https://www.tijd.be/ondernemen/management-ondernemerschap/spaas-kaarsen-is-familiebedrijf-van-het-jaar/10375391.html

NOHA © 2024