login
Twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker!
Twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker!
19/01/23
Deze maand trekken we richting Noord-Limburg voor een bezoek aan twee lokale Voka-ambassadeurs: Theo Slegers in Lommel en Rob Lukkesen in Hamont-Achel. Hoe schatten ze hun rol als lokale ambassadeur in? Onder welke dossiers zetten ze elk al hun schouders? En hoe zien ze de taak van ambassadeur in de toekomst evolueren?

In Lommel en omstreken doet de naam van Theo Slegers bij heel wat ondernemers en lokale bestuurders een belletje rinkelen. Geen wonder als je weet dat hij – naast zijn functie als manager van de bouwgroep Edibo sinds de oprichting in 1981 – veertien jaar lang voorzitter was van de Lommelse ondernemersclub (LOC). Vandaag is hij nog steeds bestuurslid van LOC, voorzitter van de overkoepelende ondernemersvereniging Focus Noord én lokaal Voka-ambassadeur Lommel. ‘Uitbollen’ staat dus duidelijk niet in het woordenboek van Theo…


Uitgebreide actieradius
Toch wil hij het vanaf 2023 iets rustiger aan doen, want het opvolgen van lokale dossiers en het mee behartigen van Lommelse ondernemersbelangen vergen de nodige energie en tijd. “Onze ondernemersclub telt vandaag ruim 250 leden”, zegt Theo. “Hiermee zijn we de grootste zakelijke club van Noord-Limburg. De actieradius is de voorbije jaren behoorlijk uitgebreid. We willen vooral de spreekbuis zijn tussen de lokale economie, het stadsbestuur en de leden. Daarnaast zijn we het platform bij uitstek voor diverse netwerkmomenten, bedrijfsbezoeken, informele lezingen en inspirerende projecten in onze stad. Ik ben er trouwens nog steeds trots op dat op onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie telkens 400 à 500 aanwezigen van de partij zijn.”


Samen sterk
Sinds 2016 is Theo voorzitter van Focus Noord, de overkoepelende ondernemersvereniging in Noord-Limburg. “Ons doel is duidelijk: Noord-Limburg als regio meer in de kijker zetten en SALK-middelen werven”, bevestigt Theo. “Met zes ondernemersclubs – Bree, TRIOC, Hechtel-Eksel, Pelt, Hamont-Achel en Lommel – en andere partners zetten we onze schouders onder belangrijke maatschappelijke dossiers. Die aanpak kan het verschil maken voor onze Noord-Limburgse ondernemers. Ik denk hierbij aan de Noord-Zuidproblematiek, de ontsluiting van onze regio via de IJzeren Rijn of thema’s zoals opleiding en tewerkstelling. En ook de gezamenlijke organisatie van een jobbeurs voor nieuwkomers is zeker het vermelden waard.”


Passie voor engagement
De rol van lokale Voka-ambassadeur voor Lommel is Theo op het lijf geschreven. “Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in hoe bedrijven (al dan niet maatschappelijk) engagement tonen. Van de ontwikkeling van innovatieve technologieën tot gesponsorde kunstprojecten: Limburgse ondernemers zijn erg creatief in het ondersteunen van andere stakeholders. Als Voka-ambassadeur zie ik mezelf als een echte bruggenbouwer tussen ondernemers en lokale bestuursleden, zodat beide partijen elkaar vlot vinden over thema’s die best complex kunnen zijn. Denk maar aan het Vlaamse en lokale subsidielandschap, waar bedrijfsleiders best wel wat begeleiding kunnen gebruiken.


Vanuit Lommel rijden we richting Hamont-Achel, waar Rob Lukkesen als Voka-ambassadeur actief is. Die taak combineert hij met het zaakvoerderschap van Buropix, actief in kantoorinrichting en -meubilair. “Die combinatie van taken is best pittig, maar tegelijk erg boeiend en verrijkend”, zegt Rob. “Van 2006 tot 2012 was ik voorzitter van de ondernemersclub Hamont-Achel, waardoor ik bij Voka automatisch in het vizier kwam om lokaal ambassadeur te worden. Een van mijn aandachtspunten is Vokaprojecten in de kijker zetten in onze regio (zoals bijvoorbeeld de Bedrijvennetwerkdagen Limburg), om ondernemers en bedrijven uit onze regio én daarbuiten samen te brengen.”


Blik verruimen
Als lokale ambassadeur wil Rob de blik van ondernemers uit Hamont-Achel verruimen. “Onder de kerktoren kan het best gezellig zijn, maar om te groeien is het essentieel om te ontdekken hoe collega-ondernemers in omliggende regio’s met zakelijke uitdagingen omgaan. Binnen diverse domeinen – van personeelsbeheer tot subsidieaanvragen – kan Voka een belangrijke meerwaarde bieden qua begeleiding en ondersteuning. Ik zie mezelf als een ‘matchmaker’ tussen het ondernemingsleven in onze stad en andere inspirerende partners. Hierbij verwijs ik trouwens ook naar de link met Zuid-Nederlandse bedrijven, waarvoor Hamont-Achel als toegangspoort dient.”Dossiervreter
De voorbije jaren was de ondernemersclub Hamont-Achel actief in heel uiteenlopende dossiers. Rob somt er enkele op: “In samenspraak met Voka slaagden we erin om het stadsbestuur ervan te overtuigen om de drijfkrachtbelasting te schrappen. Het was dringend tijd dat die achterhaalde belasting op zware industriële motoren op de schop ging. Een ander dossier is de aanleg van een omleidingsweg rond Neerpelt, dat ook voor Hamont-Achel een op te volgen project is. Bij andere dossiers – zoals de Noord-Zuidverbinding – bundelden we de krachten met andere clubs binnen Focus Noord. Ik merk hier dat een gezamenlijke aanpak als hefboom kan fungeren om doorbraken te realiseren.”


Krachten bundelen
“De door Theo al aangehaalde jobbeurs voor nieuwkomers is nog zo’n voorbeeld van hoe gebundelde krachten resultaat opleveren”, gaat Rob verder. “De eerste editie van begin dit jaar te Lommel was een groot succes. De tweede editie in november wordt opnieuw door Focus Noord gecoördineerd en zal in Overpelt plaatsvinden. Dit project is het beste bewijs dat we in Noord-Limburg onderling uitstekend samenwerken en op die manier extra draagkracht creëren bij ondernemers.”

https://www.voka.be/nieuws/twee-lokale-voka-ambassadeurs-de-kijker-theo-slegers-van-de-gemeente-lommel-en-rob-lukkesen
NOHA © 2024